Všetko pre váš vysnívaný domov... 10% zľava po registrácii

picture
  • Blog
  • Príspevok: Ako vybrať správny matrac?

date11.9.2020

Ako vybrať správny matrac?

Kvalitný spánok a pohodlie pre váš chrbát sú na prvom mieste.

 

Dostatočne pohodlná a predovšetkým kvalitná. Taký by mala byť vaša matrac. Výber takého ideálneho matraca nie je vôbec jednoduchý. Ponuka je dosť široká, materiály aj technológie sa rýchlo vyvíjajú. Matrac by vám navyše mal spoľahlivo slúžiť aj desiatky rokov. Správne zvolený matrac vám potom uľaví od bolesti chrbta a kĺbov. Celkovo bude váš spánok oveľa kvalitnejší. Naopak pri zlej voľbe môžete negatívne ovplyvniť oporný systém tela. To je potom nebezpečné hlavne u detí. Výber matraca je veľmi individuálna vec. Nie je vhodné nakúpiť pre celú domácnosť rovnaké matrace vo výpredaji. Každý matrac by ideálne mal byť čo najviac prispôsobený konkrétnej osobe.

 

Základné pravidlá pre výber matraca

  • Tvrdosť matraca vyberajte podľa hmotnosti a veku užívateľa.
  • Ideálna dĺžka matraca je o 15–25 cm viac ako je dlhé vaše telo.
  • Šírka je individuálna, bežne sa udáva 90 cm na jednolôžko. U dvojlôžka sa stáva, že matrac môže mať aj 80 cm.
  • Optimálna výška je aspoň 15 cm. U seniorov aspoň 20 cm.
  • Materiál voľte podľa roštu, spacieho prostredia aj osobných preferencií. To, ak ste napríklad alergici alebo dávate prednosť prírodným materiálom.
  • Ideálna nosnosť záleží na hmotnosti spiaceho. Vždy si dávajte rezervu.
  • Tvrdosť matracov

    Tým najdôležitejším parametrom pri výbere vhodného matraca je tvrdosť. Jedným z najzásadnejších faktorov pri výbere tvrdosti matraca je telesná hmotnosť užívateľa. Ľudia s nižšou váhou môžu voliť aj mäkšie matrace, ľudia s vyššou váhou by mali voliť skôr tvrdšie matrace, ktoré poskytnú telu dostatočnú oporu. Všeobecne platí, že práve ženy a osoby staršieho veku preferujú mäkšie matrace. Muži často volia skôr tvrdšie varianty.

    Potom je dobré zvážiť polohu pri spánku. Ak spíte hlavne na boku, zaťažujete niektoré zóny matraca viac a iné zase menej. Preto je pre vás optimálny matrac mäkký až stredne tvrdý. Tá sa prispôsobí telu, ale zároveň vás podoprie. Ak preferujete spánok na bruchu alebo za noc vystriedate všetky možné polohy, oceníte stredne tvrdý matrac, ktorý sa opäť prispôsobí telu a zároveň ho zaistí vo vodorovnej polohe. Ak spíte na chrbte, jednoznačne voľte matrac tvrdší. Tá pri spánku optimálne rozloží vašu váhu a zaistí chrbticu v prirodzenej polohe. Nedochádza tak k nadmernému prepadaniu napríklad v bedrovej oblasti.

    Tip pre manželskú posteľ: Do manželskej postele si namiesto jedného veľkého matraca kúpte 2 malé – vy aj váš partner alebo vaša partnerka si môžete na svoju stranu postele vybrať matrac v tej tvrdosti, ktorá čo najviac zodpovedá vašim preferenciám a telesným proporciám.

     

     

     

     

    Typy matracových materiálov:

     

    Pružinové – taštičkové matrace

    U veľa ľudí stratil tento typ matracov na popularite kvôli uvoľneným pružinám, ktoré tlačili do chrbta. Súčasná podoba pružinových matracov sa zásadne posunula. Sú veľmi pružné, sa skvele prispôsobia tvaru tela. U väčšiny matracov už ani nehrozí nepríjemné pretláčanie pružín na povrch. Vďaka svojej priedušnosti sa hodí na pevné rošty. S lamelovými roštami, obzvlášť s tými polohovacími, si veľmi rozumieť nebudú.

    Latexové matrace

    Patria k tým mäkším a sú komfortné. Oplývajú vysokou elasticitou, vďaka ktorej sa prispôsobia tvaru tela. Pýšiť sa môžu dlhou životnosťou. Stred sa pre väčšiu tuhosť prekladá kokosovými vláknami, PUR alebo HR penou. Nie sú veľmi vhodné do vlhšieho prostredia, pretože majú vysoký podiel prírodných materiálov, a tak sú menej priedušné. Tým pádom ich neodporúčame osobám, ktoré sa nadmerne potia. Pre alergikov sú tiež nevhodné, a to z dôvodu neodolnosti voči roztočom. Hodí sa skôr na lamelové rošty.

    Penové matrace

    Sú vyrábané z rôznych druhov pien s rozdielnymi vlastnosťami, ktoré idú navzájom kombinovať. Ich prednosťou je univerzálnosť. Dajú sa vytvoriť v rôznych tvrdostiach a sú vhodné pre všetky typy lamelových a latových roštov.

    Lenivá pena – pamäťová pena

    Ideálna voľba pre osoby s bolesťami chrbta a sklonmi k otlačeninám. Lenivá pena v kontakte s telesným teplom mäkne, a optimálne sa tak prispôsobuje jeho krivkám. Zároveň telo stabilizuje a poskytuje mu oporu. Celkovo pozitívne ovplyvňuje krvný obeh. Spánok je tak oveľa kvalitnejší.

    PUR pena

    Polyuretánové matrace, ktoré patria k veľmi obľúbeným. Existujú v mnohých tvrdostiach, vysokou životnosťou a stálosťou parametrov. Jadro mávajú z odolnejšej peny, ktorá zaisťuje práve dlhú životnosť a možnosť využitia u ľudí s vyššou váhou.

    Studená pena

    Má väčšie póry ako klasická PUR pena, vďaka čomu je priedušnejšia. Odvádza tak lepšie teplo a obmedzuje výskyt roztočov. Odporúčame ju preto aj alergikom. Má väčšiu elasticitu, tvarovú stálosť a vynikajúce ortopedické vlastnosti. Často tvorí jadro sendvičových matracov.

    Bio pena

    Ide o novinku na trhu, keď základným výrobným prvkom sú prírodné oleje, napríklad extrakt zo sóje alebo ricínový olej. Majú teda priaznivý dopad na ekológiu. Sú veľmi elastické a odolné voči mikróbom, plesniam aj hubám. Pýšia sa úžasnými ortopedickými vlastnosťami a padnú na každý rošt.

    Rady na záver

    Správne vybraný matrac vám môže slúžiť aj cez desať rokov. Ovšem optimálny čas na výmenu matraca je každých sedem rokov. Nielen pre jej stratu kvality, ale predovšetkým z hygienického hľadiska.

    Aby ste dosiahli čo najdlhšiu životnosť matraca, pravidelne ho vetrajte a otáčajte. Permanentné zastielanie v posteli a spanie pri jednej strane jej nesvedčí. Vo viacerých zaťažovaných miestach začne rýchlejšie mäknúť a po čase môže dôjsť až k deformácii. Matrac otáčajte vždy po mesiaci, a to najlepšie pred spaním. Vyvetranie matraca zabraňuje množeniu mikroorganizmov a plesní.

    V neposlednom rade je dôležité pravidelné a dôkladné pranie posteľnej bielizne vrátane snímateľného poťahu či chrániča matraca, ktorý odporúčame zaobstarať. Poťah je oveľa lepšie umývateľný ako matrac samotný. Jednoducho ho stiahnete a vyperiete, to sa dá u matraca ťažko.

    Areto tím

     

     

Areto blog

Tipy a rady, ktoré oživia Váš domov

benefits

22 000 produktov skladom

benefits

Do 3 dní doručený tovar skladom

benefits

Každý jeden balíček starostlivo zabalený

benefits

1200 m² skladových priestorov

benefits

50 pracovníkov podieľajúcich sa na výrobe

  • benefits

    22 000 produktov skladom

  • benefits

    Do 3 dní doručený tovar skladom

  • benefits

    Každý jeden balíček starostlivo zabalený

  • benefits

    1200 m² skladových priestorov

  • benefits

    50 pracovníkov podieľajúcich sa na výrobe